Yargıtay dilekçe örnekleri

Yargıtay a temyiz dilekçesi nasil yazilir?

Temyiz Dilekçesi Nasıl Yazılır ?

  1. Temyiz eden ile karşı tarafın davadaki sıfatları, adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve adresleri. …
  2. Temyiz edilen kararın hangi bölge adliye mahkemesi hukuk dairesinden verilmiş olduğu, tarihi ve sayısı. …
  3. İlamın temyiz edene tebliğ edildiği tarih.
  4. Kararın özeti.

Temyiz dilekçesini kim yazar?

Esasen temyiz, üst mahkemede açılan yeni bir tür davadır. Taraflar, temyiz başvurusu ile istinaf mahkemesi kararının değiştirilmesini veya bozulmasını talep ederler. İstinaf ceza dairelerinin kararlarının temyiz incelemesi bir üst mahkeme tarafından, yani bir temyiz mahkemesi olan Yargıtay tarafından yapılır.

Temyiz dilekçesinde neler bulunur?

Temyiz dilekçesinde öncelikle tarafların varsa, kanunî temsilci ve vekillerinin adı, soyadı ve adresleri yazılacaktır. Bundan başka, temyiz edilen karar bölge adliye mahkemesi tarafından verilmişse, bölge adliye mahkemesinin hangi hukuk dairesinden verildiği ve kararın tarih ve sayısı belirtilecektir.

Tebliğnameye itiraz dilekçesi nereye verilir?

Tebliğnameye Cevap ve İtiraz Süresi İlgili taraf tebliğden itibaren bir hafta içinde yazılı olarak tebliğnameye cevap verebilir. Taraflar tebliğnameye itirazlarını cevap şeklinde yazarak temyiz incelemesini yapacak olan ceza dairesinin dikkatine sunarlar.

Temyiz başvuru dilekçesi nereye verilir?

Kanunda öngörülen şekli şartlarını taşıyan temyiz dilekçesi, Yargıtay'a gönderilmek üzere temyizi istenen gerekçeli kararı veren yerel mahkemeye veyahut bölge adliye mahkemesine verilir.

Yargıtay temyiz kararları nelerdir?

Yargıtay, temyiz incelemesi neticesinde üç şekilde karar verir:

  • Onama kararı,
  • Bozma kararı,
  • Düzelterek onama kararı.

Temyiz başvuru dilekçesi ne demek?

Temyiz dilekçesi, Bölge Adliye Mahkemesi ilgili hukuk/ceza dairesince verilen kararın tebliğinden itibaren yasal süresi içerisinde Yargıtay'a gönderilmek üzere kararı veren makama sunulan temyiz talepli dilekçeyi ifade eder.

About the Author

You may also like these